Stel je vraag over werk en inkomen

In een winkel werken op een feestdag: hoeveel loon krijg ik?

Werk jij in een winkel? Dan werk je vast wel eens op een feestdag. Het was eerst niet helemaal duidelijk wat er nou precies in de cao stond over loon op feestdagen. Dat is nu verleden tijd. De Sociale Commissie heeft uitspraak gedaan: je krijgt in sommige gevallen 300% uitbetaald. Ontdek hoe het zit.

8-uit-13 regel

Je krijgt op officiële feestdagen doorbetaald als je normaal gesproken op die dag van de week ook werkt. Heb je onregelmatige roosters? Check dan of je voldoet aan de 8-uit-13 regel:

  • Bekijk je gewerkte dagen van de 13 weken vóór de feestdag.
  • Heb je minstens 8 dagen op dezelfde dag gewerkt als de feestdag? Bijvoorbeeld 8 maandagen?

Dan krijg je loon betaald dat is gebaseerd op het gemiddelde aantal uren dat je op die dagen hebt gewerkt. Het maakt niet uit of je wel of niet op de feestdag werkt.


Voorbeeld 8-uit-13 regel

Op donderdag 30 mei is het Hemelvaartsdag. Werk je bijvoorbeeld 8 uur? Dan krijg je die 8 uur betaald. Omdat het een officiële feestdag is, krijg je ook een toeslag van 100%.
Heb je op minstens 8 donderdagen gewerkt, in de periode 28 februari en 30 mei? Dan voldoe je aan de 8-uit-13 regel. Als je bijvoorbeeld gemiddeld 8 uur hebt gewerkt, krijg je deze 8 uur doorbetaald.

Ik werk op een feestdag

Dan heb je recht op je normale loon. Plus een feestdagtoeslag van 100%. Voldoe je aan de 8-uit-13 regel? Dan krijg je ook je gemiddeld aantal gewerkte uren van die dag doorbetaald. Bijvoorbeeld 8 uur. In totaal krijg je dus betaald voor 24 uur (300%):

  • 8 uur (loon gewerkte uren) +
  • 8 uur (toeslag 100%) +
  • 8 uur (loondoorbetaling gemiddeld gewerkte uren)
    = 24 uur

Ik werk niet op een feestdag, krijg ik dan doorbetaald?

Werk je niet op een feestdag? Maar voldoe je wel aan de 8-uit-13 regel? Dan krijg je je gemiddeld aantal gewerkte uren voor die dag doorbetaald. Zonder te werken, krijg je op de feestdag dus doorbetaald.

Is het verplicht om te werken op een feestdag?

Werken op feestdagen is altijd vrijwillig volgens de cao. Je bent alleen verplicht om te werken als je werkgever de bezetting niet rond krijgt. Kun je echt niet werken vanwege een belangrijke reden? Dan ben je niet verplicht om te werken.


Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.


 

Krijg jij doorbetaald op feestdagen? Laat het ons weten!

Denk jij dat je recht hebt op meer loon? Meld je dan bij ons, we helpen je graag! Dit geldt voor alle feestdagen die je hebt gewerkt in de afgelopen 5 jaar. Als je dat een beetje bij elkaar optelt, kan het je zomaar een heel aardige bonus opleveren.


Laat je reactie achter of stuur een e-mail naar jacquelinetwerda@cnvvakmensen.nl.