Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Mag mijn basissalaris naar beneden gebracht worden omdat in de cao de werkweek is gewijzigd van 38 naar 37 uur per week?

Mijn werkgever viel voorheen onder de cao NVVW, die later is opgegaan in de cao Fashion, Sport en Lifestyle 2015-2016 (module geldend voor detailhandel in verf en woninginrichting) nu onder de cao Retail Non-Food. Ik ben er pas zelf achtergekomen dat de werkweek gewijzigd is van een 38 naar een 37 urige werkweek omdat het bedrijf valt onder de module Wonen, (cao Fashion, Sport en Lifestyle, 2016-2018. ook de cao verhoging had ik niet gehad en die heb ik met terugwerkende kracht ontvangen. Ik heb aangegeven dat de werkweek 37 uur is ipv 38 en nu wordt mijn basismaandsalaris verlaagd, mag dit zo maar? Ik werk al jaren 40 uur. Ik ben bovenschalig en val dus al buiten alle loonsverhogingen. Ik heb geen functiebeschrijving (die krijg ik ook niet) en heb op een kladje gekregen waar ik in ben gedeeld. Functioneringsgesprekken krijg ik ook niet. Mag mijn basissalaris ineens aangepast worden door te vermenigvuldigen met de breuk 37/38e ?

Reacties (1)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord

  Beste Gert,

  Op het moment dat er een nieuwe cao van toepassing kan dit uiteraard gevolgen hebben voor jou arbeidsvoorwaarden, maar niet ten nadele. Allereerst is er een salaris (uurloon) afgesproken en mag dit niet worden verlaagd met een nieuwe cao. Daarnaast hebben jullie in jouw contract afgesproken dat er 40 uur per week gewerkt. In de cao Fashion Sport & Lifestyle staat dat er alleen ten positieve van een werknemer van mag worden afgeweken. Je vindt 40 uur voordelig en dat maakt dat jouw werkgever dit zeker niet eenzijdig mag aanpassen.

  Daarbij houdt ik wel een slag om de arm. Dit is een ingewikkelde vraag om alleen op basis van de gegeven informatie te beantwoorden en zou er in jou arbeidsovereenkomst nog iets kunnen staan wat bovenstaand verhaal kan tegenspreken, dat moet jouw werkgever dan wel kunnen beargumenteren.

  Met vriendelijke groeten,
  CNV INFO

Terug