Stel je vraag over werk en inkomen

Pauze vraag

Lang verhaal maar ik ga het proberen. In 2015 ben ik gestart bij een nieuwe werkgever als functie verkoopadviseur sanitair en tegels. Toentertijd is een contract opgesteld voor 40 uur per week.

Halverwege 2016 is er een nieuw filiaal onder de paraplu gekomen en ben ik overgeplaatst naar het nieuwe filiaal.Het eerste filiaal opent om 09:30 en ik was altijd rond 09:00 op de zaak en deze sloot om 18:00.Pauze werd altijd even tussendoor genomen maar zoals dat gaat in een winkel, dus vaak een telefoontje of wat, klanten helpen, leveringen accepteren enz. lijkt me ook logisch in een winkel.

Het tweede filiaal opent de deuren om 10:00 en sluit de deuren weer om 18:00. Ook hier ben ik altijd rond 09:30 in de winkel, dit is nergens afgesproken maar gewoon op die manier gelopen. Eind 2017 heb ik 50 extra dagen opgebouwd over 2016 en 2017, daar is een gesprek over geweest en deze zouden worden uitbetaald verspreid over 2018. Nu is het 2019 en deze dagen zijn nog niet in zijn geheel uitbetaald. Over 2018 heb ik wederom een kleine 25 dagen extra gewerkt, mailtje gestuurd naar de werkgever waar alles in voorgelegd wordt incl. de nog openstaande tegoeden van 2016/2017. Echter wil de werkgever nu in gesprek en beroept zich op de latere openingstijd en is van mening dat deze eigenlijk met terug werkende kracht ingehaald moet worden door middel van de extra opgebouwde dagen. Kan dit zomaar ? Kan een werkgever 2 jaar na dato met een contract gaan wapperen en op die manier de extra gewerkte dagen verrekenen ?Overigens sta ik contractueel nog steeds onder het 1ste filiaal. Ook is tijdens gesprekken met collega's naar voren gekomen dat er sinds 2015 geen pensioen meer wordt afgedragen door de werkgever. Bij navraag geeft de werkgever aan dat hier "aan gewerkt" wordt. Gezien ik in de nieuwe CAO niets kan terug vinden over hoe een pauze precies geregeld word in een winkel / showroom ben ik nieuwsgierig wat hier nu gebruikelijk is. (even buiten de arbeidstijden wet)

Reacties (1)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Frans,

  Wanneer je ten minste 5,5 uur werkt heb je recht op minimaal 30 minuten (of 2 x 15 minuten) pauze. Pauze betekent dat je weg moet kunnen van je werkplek. Je werkgever zou de pauzes dus eigenlijk zodanig moeten inrichten dat een collega bijvoorbeeld tijdelijk jouw taken kan overnemen.

  Ik begrijp niet goed wat de werkgever wil verrekenen op grond van de gewijzigde openingstijden. Als ik het goed begrijp heb je na de gewijzigde openingstijden nog steeds 8 uur per dag werkt? Alle extra gewerkte uren dienen te worden gecompenseerd in tijd voor tijd of uitbetaling. Dit is afhankelijk van wat in je contract staat of in de voor jou geldende cao.

  Met vriendelijke groet,

  CNV Info
Terug