Stel je vraag over werk en inkomen

vakantie ziekte

Als je in de ziekte wet bent en er was al een vakantie ingepland maar omdat ik nog steeds ziek was ben ik niet op vakantie geweest.Mogen deze 3 vakantie weken afgehouden worden van mijn vakantie te goed?

Reacties (3)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Anouk2,

  Vakantiedagen mogen alleen worden ingehouden tijdens ziekte als je dan ook daadwerkelijk vakantie hebt gehad: als je weg bent geweest, of als je niet beschikbaar was voor re-integratie.

  Als je ziek thuis was en beschikbaar was voor re-integratie (dus je was beschikbaar voor gesprekken met je werkgever, eventueel het verrichten van werkzaamheden in het kader van re-integratie en afspraken met de bedrijfsarts bijvoorbeeld) mogen die dagen niet als vakantie worden gezien en mogen ze dus ook niet worden afgeschreven van je vakantietegoed.

  Met vriendelijke groet,

  CNV Info
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Ik heb begrepen dat in de CAO staat dat de wettelijke vakantie dagen na 6 maanden vervallen.Dus dat betekent sowiso in mijn geval dat ik ze kwijt ben dan toch?Ik ben sinds mei vorig jaar thuis en zou in jullie vorig jaar 3 weken vakantie hebben.Wegens ziekte niet op vakantie geweest.Ben nu nog steeds ziek thuis en de 3 weken van vorig jaar zijn wel afgehouden.Bent u nog steeds van de zelfde mening?Groeten Anouk.
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Anouk2:

   Beste Anouk2,

   Wat hierboven staat, klopt nog steeds. Als je geen vakantie hebt kunnen genieten, mogen de vakantiedagen niet worden afgeschreven.

   Het is dan nu de vraag of je wettelijke vakantiedagen van 2018 vervallen zijn. De wettelijke vakantiedagen uit 2018 vervallen pas een half jaar na 2018, dus per 1 juli 2019. De dagen vervallen, tenzij je zo ziek was dat je echt de mogelijkheid niet had om nog verlof op te nemen. Als die situatie zich voordoet, raad ik je aan voor de vervaltermijn in gesprek te gaan met je werkgever om afspraken te maken over wat er met die uren gebeurt.

   Als je echt niet in gelegenheid was om de dagen op te nemen, is het namelijk niet redelijk dat ze vervallen.

   Met vriendelijke groet,

   CNV Info
Terug