Stel je vraag over werk en inkomen

Inhouding verlofuren tijdens ziekte.

Hoi.
Ik had zou in juli 3 weken vakantie krijgen.
Ik heb me in April ziek gemeld ivm verslechtering van mijn copd.
Ik ben nu in augustus nog steeds 100% ziek.
Mijn werkgever heeft nu 3 weken verlof ingehouden.
Ik heb mijn werkgever gezegd dat ik het hier niet mee eens was omdat ik ziek ben en niet van mijn vakantie heb kunnen genieten.
Mijn werkgever zegt omdat ik ook tijdens mijn ziekte verlofuren opbouw mogen zij ook deze verlof uren ook wettelijk inhouden, omdat ik ondanks dat ik ziek ben toch van mijn vakantie kan "genieten".
Ik gaf aan dat ik het opgezocht heb en overal staat dat ze mijn wettelijke verlofuren niet mogen inhouden alleen bij uitzondering mijn bovenwettelijke verlofuren mogen inhouden met instemming van mij.
Mijn werkgever houdt vol dat ze wel het recht hebben om mijn verlofuren tijdens ziekte in te houden.
Ik vind hier niks in het cao voor supermarkten in terug of ze dit zo maar mogen doen.
Kunt U me vertellen of mijn werkgever dit zo maar mag doen.

Reacties (5)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste,

  Indien je tijdens ziekte verlof opneemt dan wordt dit gewoon afgeschreven. Je bent namelijk tijdens je verlof vrijgesteld van re-integratie verplichtingen. Indien dit niet het geval was en de werkgever heeft je bijvoorbeeld verplicht om gewoon naar de bedrijfsarts te gaan dan heb je niet van het verlof kunnen genieten adviseer ik je om dit aan te geven aan de werkgever.

  Met vriendelijke groet,

  Floor Thung
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   *CNV Info
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Beste Floor dank je wel voor je reactie.
   Ik ben een 2e gesprek aangegaan met mijn werkgever waarin ik aangaf dat ik het nog steeds niet eens ben met de afschrijving van mijn verlof uren.
   Dat ik nog steeds 100% ziek ben en ook niet op therapeutische basis aan het werk ben.
   Mijn werkgever zei dat ik vakantie had aangevraagd (in januari) en dat deze vakantie goedgekeurd was ( in februari) en het niets uitmaakt of ik ziek thuis ben want ik kan dan nog steeds van mijn vakantie genieten.
   En dat de goedkeuring van mijn vakantie tevens de toestemming van mijn vakantie was.
   In week 28 ben ik nog bij de Arbo verpleegkundige geweest en die heeft aan mijn werkgever medegedeeld dat ik mijn werk nog niet kon hervatten en er ook nog geen mogelijkheid was voor re-integratie.
   In week 29 waar eigenlijk mijn vakantie had moeten beginnen als ik niet ziek was geweest ben ik in het ziekenhuis geweest bij de longarts.
   En sinds week 19 ga ik 2 keer in de week naar de COPD fysiotherapie.
   Mijn werkgever is van dit alles op de hoogte omdat ondanks dat ik geen medische informatie hoef te geven aan mijn werkgever ik dit wel altijd eerlijk doe.
   Maar desondanks blijft mijn werkgever bij zijn standpunt dat mijn verlofuren terecht zijn afgeschreven
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Just-me:

   Goede middag,

   Op het moment dat u niet in staat bent om vakantie te genieten, omdat u ziek bent en/of bezig bent met revalidatie dan mag de werkgever niet zomaar vakantiedagen afschrijven. Het had beter geweest, wanneer u de vakantie vooraf had ingetrokken. Helaas is dit niet gebeurd, waardoor er een discussie ontstaat. Ik wil u adviseren om contact op te nemen met uw vakbond of rechtsbijstandverzekering, zodat zij u kunnen begeleiden in deze situatie.

   Groeten,

   CNV INFO
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Dank u wel voor uw reactie.
   Ik ga het zeker voorleggen aan mijn rechtsbijstandsverzekering.
   Ik ging er vanuit dat mijn werkgever wist dat ik niet in staat was om vakantie te vieren omdat mijn werkgever weet hoe zeer ik beperkt ben bij de gewone dagelijkse handelingen.
   In het verleden werd mij door mijn werkgever ook gevraagd toen ik op therapeutische basis aan het werk was of ik mijn vakantie nog op wou nemen.
   Ik heb weer wat bijgeleerd, en weet nu dat ik er niet blindelings op vertrouwen moet dat de juiste regels nageleefd worden en ik allerter moet zijn.

   Groeten,
   Just-me
Terug