Stel je vraag over werk en inkomen

Pauze tijden

Ik heb gisteren een vraag gesteld over of de koffiepauze van 15 min een doorbetaalde pauze is.

Ik werk van 09.00 tot 18.00 uur (9 uur) en krijg 8 uur uitbetaald. Er wordt dus 1 uur ingehouden van mijn loon, 2x 15 min koffie en 1x 30 min lunch. Ik werk in een tuincentrum en kan niets vinden in de geldende CAO voor tuincentra’s. Op deze site werd mij verteld dat dit via de ATW geregeld is en niet via de CAO en dat de lunch ingehouden wordt maar dat een koffie momentje een doorbetaalde pauze is. Nu heb ik de ATW erop na gelezen maar ik lees daarin dat pauze geen werktijd is en dat een break van 15 min of langer als een pauze is. Daaruit maak ik op dat mijn werkgever wel een uur per dag mag inhouden van mijn salaris?? Kunt u mij nogmaals vertellen of de werkgever de 2x 15 min koffiepauze mag inhouden? Ik wil hier graag duidelijk over hebben. Alvast bedankt.

Reacties (1)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Wanneer je werkzaam bent bij een tuincentrum dan is waarschijnlijk de cao Retail Non-Food voor je van toepassing (www.cnvvakmensen.nl/.../cao-retail-non-food). Hierin is geen specifieke regeling opgenomen betreft pauze.
  Wettelijk kan een werkgever bij een onderbreking van 15 minuten of meer dit laten gelden als een onbetaalde pauze. Bij minder van een kwartier dan kan dit niet.
  Het is dus mogelijk dat er een uur aan onbetaalde pauze plaats vindt door bijvoorbeeld 's ochtends een koffiepauze van 15 minuten, lunchpauze van 30 minuten en 's middags een koffiepauze van 15 minuten. Je bent tijdens deze pauzes dan ook niet werkzaam.
Terug