Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Intertoys: nog meer gedwongen ontslagen

Na hoopvolle berichten over een doorstart van Intertoys, is er toch nog meer slecht nieuws. De nieuwe eigenaren gaan nog eens zestig filialen sluiten. Wat betekent dit voor de toekomst van de medewerkers? Vakbondsbestuurder Martijn den Heijer geeft een eerste reactie.

Zestig extra filialen Intertoys dicht: waarom is dat?

Martijn den Heijer: “Deze zestig filialen blijken toch niet rendabel genoeg te zijn. En in een aantal gevallen wilde de verhuurder geen nieuw contract geven. Ontzettend teleurstellend natuurlijk. We hadden onze hoop gevestigd op maximaal 91 sluitingen. Dat was al vervelend genoeg voor alle betrokkenen.”

Wat betekent dit voor medewerkers van Intertoys?

Martijn: “Vanwege het failissement lopen alle contracten over drie weken af. Medewerkers die blijven, krijgen daarom volgende week een nieuw contract. Ook medewerkers die uiteindelijk weg moeten, krijgen nog een tijdelijk contract tot de winkel waar ze werken sluit.”

“Ongeveer een derde van de medewerkers maakt maar kans om opnieuw bij Intertoys aan de slag te gaan. De rest van de medewerkers moet sowieso op zoek naar ander werk. Dit heeft een grote impact op mensen. Mensen staan opeens op straat. Ook kunnen ze geen aanspraak maken op afvloeiïngsafspraken (zoals een beëindigingsvergoeding) omdat het bestaande sociaal plan niet meer geldt bij een faillissement.”

“Het aantal banen in de retail neemt bovendien al jaren af, waardoor het niet gemakkelijk is om hetzelfde werk te vinden. Over het algemeen gaat het om medewerkers die geen heel goede arbeidsmarktpositie hebben: laag geschoold en al jaren werkzaam bij Intertoys.”


Wat kan CNV betekenen voor Intertoys-medewerkers?

Martijn: “Wij staan voor alle medewerkers klaar met een luisterend oor. We informeren hen over hun rechten en plichten na een faillissement en waar ze rekening mee moeten houden. Verder kunnen we de mensen zo nodig bijstaan/adviseren op juridisch vlak. Daarnaast kunnen de mensen via Youfit@Retail ondersteuning krijgen bij het vinden van een andere baan. Dit initiatief van CNV en FNV is speciaal voor de faillissementen en reorganisaties binnen de retail. Een lidmaatschap loont dus, zelfs bij een trieste gebeurtenis als een faillissement.”

Praat mee!

Werk jij bij Intertoys? Weet jij al of je je baan houdt? Aan wat voor informatie of ondersteuning heb je op dit moment behoefte? Laat je reactie hieronder achter.