Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Het generatiepact is rond

door Marie-José Effting, werkzaam bij woningcorporatie Accolade

Wat is er nu weer rond? Behalve een bal, mijn buik en de wereld?

Het generatiepact!

Wat moet ik me daar nu bij voorstellen?

Ik lees: ouderen gaan minder werken en maken ruimte voor jongeren.

Of: de babyboomers, de protestgeneratie of hoe je het maar noemen wilt, maakt ruimte voor generatie Y, voor generatie Einstein.

De ouderen die stilletjes sympathiseren met de vernieuwingsdrift van de jongste werknemers. De ouderen met veel levenservaring en een grote loyaliteit naar hun werk. Ja die, die maken geleidelijk plaats voor de jongsten, de internetgeneratie, die zich vrijdenkend afvraagt of ze hun taak wel af moeten maken, want er is zoveel meer interessants te doen. Bij deze werkgever, of misschien bij een andere. De generatie die best wel een klik heeft met die oudjes, zolang die maar vitaal zijn en buiten de kaders willen denken.

En ik, exponent van de oude hap is blij. Verschrikkelijk blij. Want het generatiepact is rond. Nu mag ik, naast doorgaan met mijn hele leuke baan, ook meer tijd verdoen met andere dingen. Met weet ik veel voor andere dingen, met lummelen, met uit het raam kijken hoe het gras groeit, met het verrichten van grote heldendaden, met mijn dromen.

Het generatiepact is rond, en ik ben heel erg blij.

Blij met het pact, blij met mijn ronde buik en blij met mijn ronde wereld. Want mijn wereld is in een land waar het leven goed is. En dat kan ik zeggen, nu ik net terug kom uit Amerika. Waar 75-plussers nog de taxi besturen en obers met Parkinson zich de benen uit hun lijf lopen. Ik leef in een land waar ik 20% minder kan werken. Gewoon omdat het mag. Omdat het kan. Omdat ik het verdien.

En ik voel het als een groot cadeau.