Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Stem over het verbeterd eindbod Cao Zoetwaren

Maandagavond schreven we jullie, dat werkgevers hun eindbod hadden ingetrokken. De jeugdlonen zijn van tafel, het loonbod is beter. Dinsdag 29 juni hebben we onderhandeld. Werkgevers hebben een nieuw eindbod uitgebracht. Dat eindbod is inderdaad beter, maar het houdt nog steeds niet over.  

Het is nu aan jou of je het voldoende vindt. Je kunt nu stemmen. Wat staat in het verbeterde eindbod? 

  • De looptijd is nu 2 jaar van 1 januari 2021 tot 1 januari 2023.
  • Je krijgt per 1 augustus 2021 2,2% loonsverhoging. Dat is later in het jaar dan in het eerste loonbod, maar het levert je meer geld op je bankrekening. Je krijgt in het jaar 2021 meer euro’s dan in het oude loonbod. En aan het einde van het jaar is je loon ook nog eens hoger.
  • Per 1 januari 2022 krijg je 1% loonsverhoging.
  • In december 2021 krijg je een eenmalige uitkering van € 200. Dat compenseert voor een deel de te late loonsverhoging. Als bedrijven nog fiscale ruimte hebben, geven ze die netto.
  • Uitzendkrachten krijgen de loonsverhogingen en de eenmalige uitkering ook.
  • De jeugdschalen zijn eruit. Jongeren hoeven dus niet te betalen voor ouderen. Daarvoor in de plaats komt er in de toekomst een schaal voor bijvoorbeeld BBL-werknemers. Dat zijn mensen die een paar dagen per week naar school gaan, en voor de rest werken en praktijk opdoen.
  • Eerder met pensioen: een hele zware intentie, dat die regeling per 1 januari 2022 in de cao komt.
  • De 80-90-100 regeling is licht verbeterd: je hoeft maar 8 jaar in dienst te zijn, dat was 10 jaar. En je krijgt je vrije tijd in hele of halve dagen

Omdat jullie nu kunnen stemmen, organiseren we nu geen vakbondsacties. Het tandenpoetsen op 7 juli gaat dus niet door. 

Stemmen

Breng hier je stem uit tot uiterlijk maandag 26 juli 2021. Door jouw inzet is het eindbod verhoogd. Nu bepaal jij met je stem of het eindbod een cao wordt. We vragen zowel CNV Vakmensen-leden als niet-leden een stem uit te brengen. Leden van CNV Vakmensen hebben een beslissende stem, niet-leden een raadgevende stem.

M2106 1838.1 Bijlage eindbod Cao Zoetwaren.pdf