Stel je vraag over werk en inkomen

Noodmaatregelen in de Zuivel

Binnen de werkgevers in de Zuivel (NZO) is nagedacht over noodmaatregelen om de gevolgen van het coronavirus in de Zuivel op te vangen. In dit blog lees je meer.  

Noodmaatregelen

CNV is met de NZO een aantal noodmaatregelen overeengekomen. Deze noodmaatregelen wijken af van de cao. Daarom worden ze voorgelegd aan de leden van CNV. 

Bekijk hier de noodmaatregelen

Voorwaarden

CNV heeft een aantal voorwaarden gesteld:

  • CNV wil op tijd worden geïnformeerd als er gebruik wordt gemaakt van de noodmaatregelen.
  • De noodmaatregelen gelden tot 1 juni 2020. Werkgevers in de NZO evalueren eind mei 2020 om te bepalen of een verlenging nodig is. 

Voorstel verlenging cao Zuivel

Op 1 april 2020 verliep de cao Zuivel. CNV heeft door de coronacrisis niet kunnen onderhandelen over een nieuwe cao. Er is dus ook geen loonsverhoging afgesproken. CNV verwacht dat het nog wel even duurt voor er onderhandelt kan worden. Daarom is het volgende voorgesteld aan de werkgevers:

  • Verlenging van de huidige cao Zuivel I en cao Zuivel HP tot en met 31 december 2020.
  • Verhoging van de lonen en salarisschalen van de Zuivel cao I per 1 april 2020 met 3%.
  • Verhoging van de lonen voor medewerkers in de cao Zuivel HP met 3%, tenzij er op ondernemingsniveau een aparte regeling geldt.
  • Voor het voorwaardelijk recht dat op 1-1-2021 onvoorwaardelijk wordt, wil CNV afspreken dat dit aan medewerkers uitbetaald kan worden. Hierover moet goede voorlichting worden gegeven over de voor- en nadelen van de uitbetaling van het voorwaardelijk recht of storting in het ouderdomspensioen.

Wat vind jij van de noodmaatregelen?

Laat het ons weten in een reactie onder dit blog!