Stel je vraag over werk en inkomen

DI Budget

Waarom DI buget pas vanaf 2020 en niet 2018? toen was die afpsraak toch al?
Weer cadeau uit eigen zak en afsrpaken die niet na worden gekomen door de werkgever....
hier heeft de bond weer vestek laten gaan.
En hoelang mag je sparen .. zal ook wel een tijd aan worden gegeven als ik zo die werkgevers beetje ken..
Schaf die DI buget maar af laat ze maar goed loon geven dan regel ik het zelf wel ipv die dieven van werkgevers en bonden.

Reacties (4)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Dag B.D.
  Het DI gaat in per 1-1-2020. Dat vanaf deze datum het D.I. budget wordt gevuld is een uitkomst van de onderhandelingen.
  Je kunt je D.I. budget 10 jaren sparen. De werkgevers willen een maximale duur aan het sparen koppelen om de mensen te stimuleren het geld ook echt te gebruiken. Wij hebben hier mee ingestemd omdat wij van mening zijn dat we met duurzame inzetbaarheid aan de slag moeten. Als over 10 jaar blijkt dat het D.I. budget niet werkt dan zijn er een aantal dingen flink fout gegaan. Daarom zullen we het verloop ook heel regelmatig met de werkgevers gaan evalueren. Als blijkt dat het D.I. budget niet werkt dan zullen wij voorstellen om het in het loon te doen maar zover is het nog niet. Henk Jongsma, bestuurder, CNV Zuivel.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Dag Henk,

   Beetje raar maar maximaal 10 jaar dit komt zeker niet overeen met de 58+ regeleing en 62 regeling. het zou daar toch in de buurt liggen maar als ik het zo bekijk is dit vere van.
   Tevens wat gebeurd er na 10 jaar als het geld niet is uitgegeven??? Gaat het dan in de zak van de werkgever??? dat is pure diefstal !!!! van mijn eigen salaris wat ik verplicht ben aftedragen door deze regeling.
   Geef het maar gewoon aan mij dan ga ik zelf wel sparen/beleggen in me eigentoekomst. De werkgever heeft hier het meeste profeit van en niet de werknemer die langer moet doorwerken. Hoe kan je als bond hier mee akkoord gaan vraag ik me af.
   Dit zou toch echt weer bij de leden moeten liggen. En dan het juiste verhaal vertellen aan de hele achterban.

   Deze regeling is in mijn ogen ook echt diefstal van de werkgever omdat er een tijd limit aan zit waarin je het moet uitgeven.
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op B.D.:

   Dag B.D.
   De bedoeling van het D.I. budget is dat dat je het inzet voor middelen die het gezond en vitaal doorwerken bevorderen. Bijvoorbeeld voor opleidingen of trainingen die niet direct werk gerelateerd zijn of verlof voor bijvoorbeeld mantelzorg of na een bevalling. Je kunt het budget ook inzetten voor de vitaliteitsregeling. Het klopt dat 10 jaar sparen niet hetzelfde oplevert als de oude 58+ regeling. De 58+ hebben we bij de cao 2016-2018 ingeleverd. Deze hebben we nu voor een deel weer gerepareerd. Wat dat betreft is het een resultaat van onderhandelingen. Het D.I. budget is geen loon.
   De bond wordt gevormd door leden. Leden stemmen voor of tegen een akkoord. Als jij lid bent van een vakbond heb jij stemrecht en kun je meepraten. Het ligt dus echt bij de leden. Ik probeer duidelijk te communiceren en het hele verhaal te vertellen. Ik begrijp de gevoeligheid maar om de werkgever van diefstal te beschuldigen gaat mij wat ver.
   Als je nog eens door wil praten bel me dan. 06-22383073. Groet, Henk.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  zoals ik het nu bekijk kun je alleen dagen kopen als je al je uren op hebt dus je wordt verplicht al je uren op te maken.
  dit is wat de werkgever wil want ze zien je saldo het liefst op nul.
  ik vindt dit niet correct zo ben je geen baas over je budget als je na 10 jaar je uren niet op 0 hebt wordt het je afgenomen je mag het dan geen diefstal willen noemen maar je wordt wel verplicht.
  ook vindt ik de verplichting van 10 jaar voor de jongeren vervelend, stel je bent 40 jaar en je wil sparen om met 60 jaar minder te gaan werken is het in dit geval niet mogelijk, voor mij maakt het niet uit ben binnen 10 jaar met pensioen en kan het laten staan en eerder vertrekken.
  vraag wat gebeurt met het budget als je eerder komt te overlijden is het dan voor de nabestaanden of gaat het terug naar de werkgever.
Terug