Stel je vraag over werk en inkomen

Vorig jaar werd gevraagd hoe wij gezond ons pensioen konden halen ik zie hier echter nagenoeg niets van terug in de CAO voorstellen gezondheid herstel je niet meer als we 64 jaar zijn hoe zit dit?

Reacties (5)
 • Former Member
  Former Member
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Dag Jan, bij de vorige cao onderhandeling zijn er een aantal afspraken gemaakt waarmee de duurzame inzetbaarheid binnen de zuivel vergroot moet worden. Deze afspraken moeten voortgezet worden. De 58 plus en de 61 plus regelingen worden helaas afgebouwd. Hiervoor in de plaats moeten wat ons betreft andere regelingen komen waarmee werknemers gezond door kunnen werken tot hun pensioen. Hier zetten we zeker op in bij de onderhandeling.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Maak het makkelijk en doe niet zo moeilijk! Bij 40 dienstjaren kan iemand met de VUT e met 45 dienstjaren verplicht pensioen. Hang er geen leeftijd meer aan vast dit moet de CNV toch ook willen.
  • Former Member
   Former Member
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op leen71:

   Probleem is dat de AOW is opgeschoven. Als je jou pensioen eerder wilt laten ingaan mis je dit stuk aan inkomsten. Voor veel werknemers is dit gat te groot. Daar komt bij dat door de overheid de regelingen om medewerkers eerder te laten stoppen (VUT) de nek heeft omgedraaid. Het CNV streeft naar een pensioen waar je van op aan kunt. Helaas blijkt in de praktijk dat dit steeds moeilijker is.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Waarom worden deze afgebouwd
  • Former Member
   Former Member
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Ronald van garderen:

   Dag Ronald, ik neem aan dat je doelt op de afbouw van de 58+ en de 61+ regeling. Tijdens de vorige cao onderhandelingen zijn er afspraken gemaakt over een duurzaam inzetbaarheidsbudget. De gedachte is dat je gedurende je loopbaan een budget opbouwt wat je op verschillende momenten kunt inzetten. Bijv. om gedurende een bepaalde periode minder te werken i.v.m. zorgtaken, een opleiding te betalen of minder te werken als je ouder wordt. Als CNV vinden wij dat het budget van de 58+ en de 61+ regeling in het duurzame inzetbaarheidsbudget gestort moet worden zodat medewerkers dit niet kwijt raken maar op een andere manier kunnen inzetten. Hier hebben wij een discussie over met de werkgevers. De werkgevers willen dit niet. Daarom heeft de cao commissie gezegd dat ook medewerkers die jonger zijn dan 50 en 53 jaar weer recht moeten krijgen op de 58+ en 61+ regeling. Dit hebben wij opgenomen in onze cao voorstellen.
Terug