Stel je vraag over werk en inkomen

Stelling: Ik vind het duurzame inzetbaarheidsbudget niet belangrijk, dit is voor mij nu niet relevant!

Former Member
Former Member

Vanuit het vorige cao resultaat bestaat er op een aantal punten verschil van mening. Het belangrijkste punt is de vulling van het duurzame inzetbaarheidsbudget (DI budget). Wij zijn van mening dat de werkgevers een bijdrage moeten leveren aan het DI budget omdat de 58+ en de 61+ regelingen worden afgebouwd. Hier zijn de werkgevers het niet mee eens.

Vind jij dit een belangrijk onderwerp om over door te onderhandelen?

Reacties (11)
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  oneens ouderen mag je gerust ontzien , en gebeurt er ook nog wat met de 13de maand.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  geen belangrijk onderwerp. Die regelingen gaan de komende jaren toch wel op de schop!
  groet
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Is de stelling nu niet zo, ben jij bereid om je CAO loonsverhoging in te leveren voor het DI- budget. Dan zeg ik NEE, Denk dat de bond zich weer heel hard heeft gemaakt voor de gouden generatie en nu in een hoek zit, de achterban wil en verwacht een acceptabele loonsverhoging en dit moet niet een onderhandelingsinstrument worden van het DI- budget.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Er is geld opzij gelegd voor de VUT, mensen van nu hebben daar niets meer aan; er is geld opzij gelegd voor scholing, wat heeft wie daarvan gezien; er is geld opzij gelegd voor ...... (zelf in te vullen). Te vaak zijn de werknemers de (mede-)betalers van allerlei regelingen. Ik zou zeggen: Bedrijven, neem jullie verantwoordelijkheid als werkgever (ondernemers zijn het nl niet) eens een keer en wordt ondernemer in plaats van cijfer goochelaars die gek zijn op groene cijfers. Kort gezegd: loonsverhoging, dan krijgt iemand tenminste wat
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Hallo ik heb vanaf 1976 meebetaald aan de vut . Profiteer naar niet van ,wel altijd meebetaald. moet werken tot 67,5 en miss langer.
  Zwaar vuil en schoonmaakwerk in warme omgeving werd 30 jaar door extern personeel gedaan. Vorig jaar besliste het nieuwe MT dat we dat zelf konden doen. Kosten besparing. Daar moet dan maar eens een goede loonsverhoging voor terug komen ,3,5% min.
  Er worden miljoenen verdiend inde babyvoeding.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Hele DI budget kan me gestolen worden (In een volgende CAO wordt er toch weer aan getornd en getrokken blijkt nu wel weer. ) een hoge loonsverhoging en een hoge eenmalige vergoeding is beter. Zet in op de mogelijkheid korter te gaan werken met behoudt van je huidige ploegentoeslag %. Korter werken en bijv. ouderschaps verlof heb je nu niets aan want je gaat door het wegvallen van de toeslag er veel te veel op achteruit. Het hele leren kan me gestolen worden want hier komt voor 98% VAN DE WERKNEMERS TOCH NIETS VAN
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Jazeker, voor de (grote!) groep medewerkers die al 35, 40 jaar of meer aan het werk is, is dit zeker een belangrijk onderwerp. Hoezo gouden generatie? Maar hoe houdbaar is een regeling? We hebben al meermalen gezien dat regelingen ook zomaar afgeschaft worden, terwijl er wel aan bijgedragen is.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Volgens mij is dit een regeling voor de mensen jonger dan 53 jaar en niet zoals omschreven de gouden generatie. Spijtig dat we praten over verschillende generaties bij de vakbond. Uit de CAO:
  Als je op 1 januari 2017 53 jaar of ouder bent en ook in dienst was op 31 december
  2016, kan je in plaats van deze 61+ regeling er ook voor kiezen om 5 jaar voorafgaand
  aan de AOW-gerechtigde leeftijd gebruik te maken van een 85-90-100 regeling.
  Als er voor onderhandelen geen belangstelling is prima Loonsverhoging is fijn
  • Former Member
   Former Member
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Het is jammer dat er onder werknemers wantrouwen ontstaat over de regelingen. Op zich is dit wel begrijpelijk want de 58+ en de 61+ regelingen worden afgebouwd en de nieuwe regeling is beduidend minder. Daar komt bij dat ook de AOW leeftijd onzeker is. Je weet dus niet waar jij, als jonge werknemer in de zuivel, aanspraak op kunt maken als je ouder bent. Toch wijst de praktijk uit dat veel oudere werknemers het erg op prijs stellen dat zij minder kunnen gaan werken. Hierin hebben werkgevers en werknemers een verantwoordelijkheid. De uitdaging is om betrouwbare afspraken te maken waar draagvlak voor is onder werknemers in de zuivel. Ik hoop dat we in de volgende cao zuivel hieraan een bijdrage kunnen leveren.

   Henk Jongsma, onderhandelaar cao zuivel, CNV Vakmensen
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  de 58+ en de 61+ behoort zo te blijven, zoals in de vorige cao onderhandelingen is afgesproken, dus onbespreekbaar. Over het duurzame inzetbaarheidsbudged ben ik het mee eens ,dat de werkgever, daar een bijdrage aan kan geven, als dat niet ten koste gaat van de loonsverhoging.
Terug